Wednesday, December 24, 2014

Haled Hoseini - Hiljadu čudesnih sunaca

Trudim se da na blogu uglavnom pišem o opuštajućim i veselim temama, pa uglavnom i takve knjige preporučujem. Međutim, upravo sam završila sa čitanjem knjige "Hiljadu čudesnih sunaca", koja je na mene ostavila tako jak utisak, kao nijedna knjiga u poslednjih par godina. 

Fotografija preuzeta sa www.laguna.rs

U knjizi se govori o Avganistanu, zemlji koja je prošla kroz mnoge ratove i razaranja, menjanje režima i vladavina. Podeljena je na četiri dela.

U prvom delu opisuje se život Marijam, koja je rođena, iz "nečasne" veze njene majke i oženjenog čoveka. Odrastala je jako siromašno, sa bolesnom majkom, a jedina radost joj je bila kada joj je otac dolazio u posetu jednom nedeljno. Onda je za svoj petnaesti rođendan poželela da ode da živi sa njim i njegovom porodicom, ali nije sve bilo onako kako se nadala. Primorana je da se uda za čoveka 30 godina starijeg od nje i preseli sa njim na drugi kraj drzave.

U drugom delu knjige opisana je Lejla, živahna i jako pametna devojčica. Za nju se oduvek znalo da će postati "neko", jer je odgajana u porodici u kojoj se obrazovanje podrazumevalo. Ali njen život se menja iz korena kada je zadesi tragedija zbog koje mora da napusti svoj dom i dođe da živi sa Marijam i njenim mužem.

Treći deo knjige je, po mom mišljenju, najpotresniji i najemotivniji. Marijam i Lejla pronalaze utehu jedna u drugoj i postaju kao majka i ćerka. Talibani dolaze na vlast, svuda oko njih padaju bombe i ljudi svakodnevno ginu, bore se sa glađu i strahom. Njih dve nailaze na iskušenja koja nisu mogle da zamisle ni u najgorim snovima. Jedan hrabar čin ih dovodi do oslobođenja i dokazuje da je ljubav ipak jača od svega.

Četvrti deo opisuje Lejlin život posle rata i odlaska talibana. Tada konačno pronalazi miran i srećan život u Pakistanu, ali ipak ostaje želja da se vrati u svoj rodni grad Kabul i pomogne svom narodu u oporavku.

Ovo je samo delić onoga što se dešava u romanu. Toliko sam puna utisaka da bih mogla da vam napišem celokupnu radnju i svoja razmišljanja, jer me je knjiga tokom čitanja ostavila bez teksta u nekim delovima, potresla, pa čak i rasplakala. Ipak, ostaviću vam da sami otkrijete njene čari, verujem da nećete ostati ravnodušni.

Da li ste pročitali ovaj ili neki drugi roman ovog autora? Ukoliko jeste, jako bih volela da čujem vaše utiske.
   

9 comments:

  1. Čitala sam, oooodlicna knjiga, isto tako je ostavila utisak na mene ali mislim da cu je ponovo procitati jer sam pola pozaboravljala, bas si me ovim opisom podsjetila :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da delimo oduševljenje. :)
      Stvarno je vredi pročitati i više puta.

      Delete
  2. ima li online izdanje??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskreno, nisam tražila online, tako da ne mogu da tvrdim ništa sa sigurnošću.

      Delete
  3. Citala sam je dva puta koliko me odusevila :) Preporucujem ti i druge dve od istog autora, Lovac na zmajeve i A planine odjeknuse, mislim da ce ti se dopasti isto koliko i ova, tematika je slicna jer je i Haled Hoseini sam rodjen u Avganistanu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potražiču ih u biblioteci, baš me interesuju, pogotovo Lovac na zmajeve. Hvala na preporukama. :)

      Delete
  4. Obavezno, Lovac na zmajeve je moj favorit medju ove tri knjige :)

    ReplyDelete
  5. Čitala sam i Lovca na zmajeve i ovu, A planine odjeknuše nisam. Ovu knjigu sam prvu pročitala, i kod mnogih sa kojima sam pričala uglavnom za knjigu koju su prvu pročitali kažu da je bolja. Inače, postoji i film Lovac na zmajeve, i meni se baš dopao. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam čitala nijednu drugu njegovu, ali me baš interesuje i Lovac na zmajeve. Verujem da se film i knjiga razlikuju, tako da sam više za knjigu. :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...