Friday, December 26, 2014

Sapuni iz Sapunske radionice Terazije

Za Sapunsku radionicu Terazije i njihove proizvode sam prvi put saznala pre par meseci na blogu BlogoMarija, na kome je tada organizovana i nagradna igra. Nisam imala sreće da budem jedna od dobitnica, ali sam rešila da iskoristim ponuđeni popust i kupim neki od sapuna po ceni od samo 134 din (umesto standardnih 200 din). Kompletnu ponudu i uslove kupovine možete pogledati na sajtu proizvođača. Za one koji žive u Beogradu, postoji mogućnost preuzimanja sapuna na nekoj od lokacija u centru grada ili u njihovoj radnji. Takođe, htela bih i da se zahvalim gospodinu Draganu koji mi je izašao u susret i odobrio popust par dana posle isteka predviđenog roka i sastao se sa mnom na dogovorenoj lokaciji.

Sapuni su upakovani u papirne kesice, sa slatkom mašnicom na vrhu. U njima se, osim sapuna, nalazi i sastav, kao i informacije o tome zašto su prirodni sapuni bolji od industrijskih. 




"Komercijalni sapuni koje nalazite na policama supermarketa su, uglavnom, sintetički deterdženti i sadrže razne sintetičke aditive, boje, mirise i sl. To bi možda bilo u redu za Vaše sudove, ali ne baš tako sjajno za Vaš organizam, jer deterdženti isušuju kožu a aditivi vrlo brzo prodiru kroz nju, lako nalaze put i do jetre."

"Ručno proizvedeni sapun je pravi sapun. On nežno čisti od viška masnoća i uklanja bakterije, ali ne uklanja sa kože njenu prirodnu masnoću, vraćajući joj prirodnu vlažnost. Ručno proizveden sapun je sredstvo za higijenu proizvedeno od sastojaka koji su dobri za Vašu kožu. U procesu izrade sapuna ulja i masti se kombinuju sa baznom fazom da bi kao rezultat reakcije saponifikacije dobili sapun i glicerin. Sapun čisti kožu, dok je glicerin vlaži. Glicerin košta više nego sapun, što i jeste bitan razlog da kompanije koje industrijski proizvode sapun izvlače glicerin i prodaju ga proizvođačima kozmetike."

Sapuni koje sam ja izabrala su Maksim i Aktivni ugalj, a na poklon sam dobila i Spicy Spa. S obzirom da su ovo prirodni proizvodi, rok trajanja im je kraći, pa svaki od ova tri traje do 2.2015. godine. Sastav svih sapuna je isti, samo su im dodaci različiti.


Sastav: 
Saponifikovana ulja (INCI)
- maslinovo ulje (Sodium Olivate)
- kokosovo ulje (Sodium Cocoate)
- palmino ulje (Sodium Palmate)
- ricinusovo ulje (Sodium Castorate)

Prvi sapun koji sam isprobala bio je Aktivni ugalj, koji je, kako mu i naziv kaže, sa dodatkom aktivnog uglja. Bilo mi je malo neobično da koristim sapun za kupanje, jer sam uglavnom koristila razne kupke i gelove za tuširanje, tako da je ovo bila zanimljiva promena. Sapun nema neki prijatan miris, ali ne bih ga opisala ni kao neprijatan. Ne peni mnogo u dodiru sa vodom, a nakon ispiranja oseća se zatezanje kože.


Sledeći je Spicy Spa, koji ima kao dodatak kurkumu i kakao. Ovaj sapun ima malo prijatniji miris od prethodnog, a više i peni u dodiru sa vodom, ali opet ne kao industrijski sapuni. Nakon ispiranja se oseća čistoća kože, a zatezanje je minimalno.


Moj omiljeni sapun, od ova tri, je Maksim - piling sapun sa dodatkom celog zrna maka. Preporučuje se korišćenje jednom nedeljno, kao korak u redovnoj nezi. Ovaj sapun je pun zrnaca maka, koja fino grebuckaju prilikom sapunjanja. Meni to grebuckanje izuzetno prija, naročito u predelu leđa. Nakon njega mi se malo zacrvene delovi kože na kojima se povremeno pojavljuju sitne bubuljice, ali to mi je znak da sapun deluje na njih i čisti ih. Nakon korišćenja ovog sapuna se nekako osećam najčistije i opuštenije.

  
Kao što sam već rekla, najviše mi se dopada Maksim, a najmanje Aktivni ugalj. Sva tri dobro čiste kožu i sve je stvar ličnog ukusa, tako da verujem da bi nekome neki drugi bio favorit. Jedina moja zamerka, što se tiče pakovanja, je što se među informacijama ne nalazi i naziv sapuna, pa mislim da bi proizvođač trebalo da razmotri tu ideju. U svakom slučaju ih preporučujem, pozitivna je promena smanjiti upotrebu industrijskih proizvoda i malo se posvetiti prirodnim.

Da li koristite neke prirodne proizvode za negu tela? 

8 comments:

  1. Ja se pokušavam potrudit i koristiti što više prirodnih proizvoda, nekad mi se dopadnu, nekad baš ne. Ovo mi izgleda zanimljivo, posebno Maksim, mislim da bi on bio i moj favorit. :) Odlična recenzija :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopada recenzija. :)
      Maksim mi je savršen, volim pilinge u svim oblicima. :)

      Delete
  2. Ovi sapunčići djeluju jako zanimljivo :) I sama uglavnom posežem za prirodnom kozmetikom, a sapunčiće sam čak neko vrijeme i sama izrađivala ;).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super je što znaš da praviš sapunčiće...ako već ne u neke komercijalne svrhe, onda makar za sebe i svoje prijatelje. :)

      Delete
  3. Sapuni su divni, drago mi je što si pronašla odgovarajuće za sebe. Meni je kokos super, pošto mi je koža tela suva, a ni kakao ni kurkuma nije loš. Imam i novi, Santos sa kafom, i jedva čekam da ga isprobam :). Zaista je malo čudan osećaj kada sa gelova i kupki pređeš na sapun, zaboravila sam kako to izgleda čak i sa industijskim, a tek sa ovim što su ručno rađeni :D... Ali onda stvarno mirišeš prirodno, na čisto, nema nikakvih dodatnih mirisa. I tako je dobar osećaj na koži :)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zainteresovala me je tada tvoja recenzija, pa sam im dala šansu i nisam se pokajala. :)
      Sviđa mi se jako taj osećaj čistoće nakon kupanja, naručiću sigurno još neki. :)

      Delete
  4. Nedavno sam prvi put probala prirodni sapun od lokalnih proizvođača, s maslinovim i suncokretovim uljem s prahom kurkume i još nekim slatkim dodacima i baš mi se to svidjelo, vjerujem da ću nastaviti povremeno koristiti takve sapune jer su hranjivi i nježni za kožu a mogu si to priuštiti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prirodni sapuni jesu malo skuplji od industrijskih, ali vrede, baš zbog hranljivosti i ostalih dejstava na kožu. :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...