Wednesday, December 3, 2014

Paulo Koeljo - Preljuba

Ukoliko pratite moj blog ili ste makar pogledali neke moje dosadašnje postove, mogli ste da primetite da volim da čitam i da se trudim da makar jednom mesečno preporučim neku knjigu. Ovoga puta, to je "Preljuba", najnoviji roman Paula Koelja.

Fotografija preuzeta sa www.laguna.rs

Paulo Koeljo je rođen 1947. godine u Rio de Žaneiru. Smatra se najuticajnijim i najpoznatijim savremenim piscem. Njegova dela se prodaju širom sveta i prevedena su na preko 80 jezika. Dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada, a 2009. godine dodeljeno mu je priznanje Ginisove knjige rekorda za najprevođenijeg autora jednog romana (za delo Alhemičar).

Ovaj roman govori o tridesetjednogodišnjoj ženi koja ima sve. Živi u bogatom i lepom gradu Ženevi, žene joj zavide na lepoti, ima bogatog i darežljivog muža, dvoje dece, posao uspešne novinarke... Međutim, i pored svega toga, ona je nesrećna i želi više. Počinje da sumnja da je pala u depresiju iz koje će teško izaći, ukoliko se nešto u njenom životu ne promeni. Posle susreta sa političarem, koji je u mlađim danima bio njen dečko, upušta se sa njim u opasnu i strastvenu vezu koja može doneti brojne posledice.

"Preljuba" je roman o otkrivanju strasti u životu i večitom pitanju da li je ova ljubav "ona prava". Na veoma zanimljiv način pokazuje kako možemo da izgubimo i sebe kada ne cenimo ono što imamo.

Osim toga, Koeljo u ovoj knjizi iznosi i neke činjenice o Švajcarskoj za koje možda niste znali. Ja npr. nisam znala da se u Švajcarskoj predsednik države bira svake godine i da ga ne bira narod, već Savet Federacije koji i upravlja državom. Možda je ovo nekome nepotrebna informacija, ali meni je bila zanimljiva, kao i još neke koje možete otkriti ukoliko pročitate knjigu. :)

Da li ste pročitali neki roman Paula Koelja? Koji biste mi preporučili?      


4 comments:

  1. Pročitala sam njegovog Alkemičara, nije mi se baš svidio njegov stil pisanja.
    Inače, obožavam čitati i volim prijedlog dobre knjige!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekome se ne sviđa taj njegov filozofski pristup pisanju, stvar ukusa. :)

      Delete
  2. Procitala sam 11 minuta i nije mi se nesto dopala, Preljuba mi je bila za nijansu bolja od 11 minuta ali opet nista posebno.. Ali svakako ne planiram da odustanem od njegovih dela, volela bih da nadjem neko koje ce mi se bas dopasti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se da nije spektakularna, ali je sasvim ok. 11 minuta sam čitala pre par godina i dopala mi se. Njegova dela su specifična i uglavnom ili ih ljudi vole ili ne. :)
      Baš sam prošlog meseca pročitala Zahir, ali mi se kraj uopšte nije dopao.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...