Sunday, July 13, 2014

Gijom Muso - Devojka od papira

Današnji post će biti posvećen knjizi koju sam nedavno pročitala i koja me je, kao i mnoge knjige ovog autora, oduševila. Gijom Muso je moj omiljeni savremeni pisac, tako da stalno dopunjujem kolekciju i pročitala sam skoro sva njegova izdanja na srpskom jeziku. 


Moja kolekcija Musoovih knjiga, za sada. :)



Prvo njegovo delo koje sam pročitala bilo je "Zato što te volim", posle kojeg sam nastavila sa praćenjem njegovog rada. Inače, Gijom Muso je francuski najprodavaniji pisac današnjice. Rođen je 1974. godine, a pisanjem je počeo da se bavi za vreme studiranja. Njegova dela su prevođena na mnoge svetske jezike, što ga čini jednim od najpoznatijih pisaca na globalnom nivou.

U ovom postu ću vam ukratko predstaviti knjigu "Devojka od papira" i, nadam se, zainteresovati vas na njeno čitanje.




U knjizi se radi o piscu Tomu Bojdu koji je imao sve u životu: bio je slavni pisac bestselera, živeo u mondenskom kvartu Los Anđelesa i uživao u srećnoj vezi sa poznatom pijanistkinjom. Međutim, nakon ružnog raskida, on se zatvara u svoj svet, odaje se alkoholu, gubi inspiraciju... Jedne večeri na vrata će mu pokucati prelepa žena koja tvrdi da je Bili, jedna od junakinja iz njegovih romana, koja je dospela u stvaran svet zbog štamparske greške. Iako je njena priča potpuno neverovatna, Tom polako počinje da veruje da ona jeste prava Bili i mora da joj pomogne da se vrati u svet mašte, u suprotnom će ona umreti. Za uzvrat, ona će njemu pomoći da ponovo osvoji svoju ljubav. Tom i Bili će se zajedno uputiti u avanturu, gde se stvarnost i mašta prepliću u zavodljivoj i smrtonosnoj igri... 

Neću vam dalje otkrivati detalje i to da li će uspeti da ostvare svoje planove, samo ću reći da me je kraj potpuno iznenadio. Ovo je jedna od onih knjiga koje vas do kraja ostave zainteresovanim, tako da prosto morate da je pročitate. 

Da li ste do sada pročitali neku knjigu ovog autora? Koja vam se najviše dopala?

19 comments:

  1. Inače ne čitam ovakvo štivo, jer kao da mogu da pogodim šta će se desiti na kraju :/ Ipak bih voljela nabaviti ovu knjigu ili neku istog pisca za čitanje na plaži, Faust mi se ove godine ne nosi :'D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, ove knjige su pogodne za čitanje na plaži jer su opuštajuće, a opet malo i teraju na razmišljanje. Zbog toga sam i objavila ovaj post sada kada se mnogi pripremaju za letovanje. :)

      Delete
  2. jo njega obozavam!!!! :D omilje na mi je Zato sto te volim,znaci knjigu sam procitala za dan!!! Volim takvo stivo koje me drzi u neizvesnosti,a tera da citam... Idealno!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se sviđa, meni je to bila prva njegova knjiga. :)

      Delete
  3. Meni je dovoljno spomenuti da je francuski knjizevnik pa da me odmah privuce da procitam neki njegov roman, jer obozavam sve u vezi sa ovom zemljom. :D Nisam do sada cula za njega, jer slabije citam u poslednje vreme zbog faksa, ali definitivno cu sad na letnjoj pauzi potraziti neki njegov roman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako voliš bestselere svideće ti se. :)
      Možeš u poslednje vreme njegova starija izdanja naći na trafici za 300 din, a trenutno je i u Vulkan knjižarama knjiga Vrati mi se na popustu, taman je jedna od onih koje mi nedostaju, sutra već planiram po nju. :)

      Delete
    2. Nisam uspela da nadjem na kioscima, a kako nisam trenutno u Beogradu nemam ni veliki izbor knjizara. No nasla sam u Lilly-u "Sedam godina kasnije" i kupila. Tek sam pocela da je citam, videcu kako ce mi se dopasti do kraja. :)

      Delete
    3. Nadam se da će ti se dopasti. :)

      Delete
  4. Obožavam Musoa! Pročitala sam sve njegove knjige, a najnoviju sam kupila pre dva dana :D
    Meni je najbolja ,,Zov anđela'' :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je što sam naišla na još jednog Musoovog obožavatelja. :)
      Da, i meni je ta među boljima. :)

      Delete
  5. Lepu kolekciju imaš :) Ja sam još jedan obožavaoc Musoa :D Lidija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dopunjena je pre neki dan sa "Vrati mi se". :)
      Drago mi je što nas ima toliko. :)

      Delete
  6. Imamo identicnu kolekciju, meni se na primer Devojka od papira najmanje dopala.. prvo sam procitala Zov andjela i onda mi je najbolja, druga koju sam procitala je Devojka od papira i ocekivala sam mnogo vise posle Zova andjela pa sam se malo razocarala.. Ostani kraj mene mi je druga najbolja posle Zova andjela :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ova nije među najboljima, ali nije ni toliko loša. :)
      Meni se najmanje dopala Sedam godina kasnije, kraj mi je totalno zbrzan i nepovezan.
      Moraću da se prisetim nekih starijih, dok ne nabavim neku novu. :)

      Delete
    2. e da zaboravila sam na Sedam godina kasnije, kraj totalno zbrzan i razocaravajuci :)

      Delete
  7. Procitala sam nekoliko njegovih knjiga, najvise mi se dopala Vrati mi se.... :)

    ReplyDelete
  8. Danas sam zavrsila citanje ove knjige. Prva njegova knjiga koju citam, dopala mi se, cak sam pred kraj zaplakala malo, ali brzo je proslo zbog kraja. Ne mogu da docekam da kupim drugu knjigu i pocnem sa citanjem, mislim da cu uzeti "Zov andjela". Pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopala. :)
      Brzo ćeš se "navući" na Musoa, ja sad već imam celu kolekciju. :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...